Két kiállítás egy helyen!

Meseillusztrációk gyerekektől és kézimunkák a múlt kincsesládájából

rajz   rajz   rajz

 

A lovasberényi iskola társalgójában Móra Ferenc: A kíváncsi hópelyhek című meséhez készült illusztrációkat mutatjuk be, olyan színesen, ahogyan a gyerekek elképzelték a történetet. A három legötletesebb alkotás készítője jutalomban részesül.

 

kezimunka     kezimunka     kezimunka

 

A kiállított kézimunkák akkor készültek, amikor még nem volt számítógép, talán még televízió sem. Az asszonyok a hosszú téli estéken összejöttek és különféle technikákkal elkészítették az otthonuk díszítésére, és a mindennapokban használatos holmikat.

 

KÖNYVAJÁNLÓ

boldizsarA könyv Kós ​Károly életét mutatja be, ami példaként állhat a gyerekek előtt. Kalotaszegi ezermesterként is emlegetik. Nem csak építész, hanem kiváló író és grafikus is. Értett a művészettörténethez, néprajz-tudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő, mindemellett példás családapa is volt. Szívén viselte Erdély és a magyarság sorsát. A könyvben Kós Károly kilencvennégy évéből olvashatunk érdekes epizódokat a fiúról, aki nem csak álmodozott, de valóra is váltotta terveit. Láthatunk benne építészeti alkotásokat, a templomokat, iskolákat, múzeumokat, és egyik legismertebb munkáját, a Budapesti Állatkert pavilonjait. Az életrajzot Boldizsár Ildikó írta a gyermekek számára érthető és figyelemfelkeltő módon. Boldizsár Ildikó a sorozat többi kötetében is a gyerekeket szólítja meg, nem mindennapi életutakat mutat be nekik. A sorozat többi kötete: A fiú, aki imádta a matekot; A lány, aki orvos akart lenni; A fiú, akit elvarázsolt a zene; A lány, aki csillagász lett.

Olvassunk kortárs magyar gyermekirodalmat!

Mit is jelent a kortárs kifejezés? A kortárs szerző kifejezést adott korszakban élő személyekre használják, aki írásaival reflektál a jelen kor és a környezet aktuális problémáira. A mai kortárs írók a mai gyerekekhez szólnak, olyan témákról írnak, ami foglalkoztatja őket, a történetekben mindig van megoldás a problémákra.

Napjainkban egyre több az író és bővül a kortárs gyermekirodalom, amelyben nehéz eligazodni. Sok-sok olyan könyv lát napvilágot, amely a gyerekeknek olvasmányélményt jelent. Olvashatunk klasszikus meséket is, de bátran vegyük le a könyvtárak vagy könyvesboltok polcairól a hazai kortárs szerzők meséskönyveit. Néhány nevet emelek ki, közülük bármelyik szerző írása ajánlható kisebb-nagyobb gyereknek: Berg Judit, Bosnyák Viktória, Dániel András, Finy Petra, Kertész Erzsi, Lackfi János, Leiner Laura, Nyulász Péter, Pásztohy Panka, Vadadi Adrienn, Varró Dániel, Wéber Anikó. Az olvasás szeretete, igénye a szülőkön múlik, nem az iskolában tanulunk meg olvasni, hanem otthon. Azok a gyerekek, akik olyan családból jönnek, ahol a mondókák, énekek, mesék mindennap jelen vannak, sokkal jobban fognak tudni olvasni. Kezdjük el a meseolvasást minél kisebb korban, legyen ez rendszeres tevékenység a gyermek életében.

Horváthné Elbert Mária iskolai könyvtáros

 

Következő lapzárta időpontja:

2021.
március 24.

egyszazalek

 

termofold

 

gecs

 

 

 

 

  hazi            human