A kormány március 1-jéig biztosan nem enyhít a korlátozásokon, így hiába vártuk nagyon, a képviselő-testület sajnos nem veheti fel újra a munkáját. Pedig nagyon sok fontos feladat áll előttünk, többek között a 2021-es költségvetést kell megtárgyalni, valamint elfogadni. Az idei évre vonatkozó pályázati stratégiát ki kell dolgozni és össze kell állítani. Alkalmazkodva a helyzethez és betartva a törvényi előírásokat Lovasberényben minden határozat és rendelet ezután is a képviselő-testület bevonásával készül el, de azokért felelősséggel kizárólag a polgármester tartozik.

Az önkormányzat anyagi helyzete stabil, az elvont gépjármű adó és a védekezésre fordított kiadások ellenére is. Az idei évben a helyi iparűzési adó tekintetében is változások lesznek, hiszen a kis- és középvállalkozások a meghatározott adómérték 50%-át kell, hogy befizessék, amennyiben ezt a könnyítést igénybe veszik. A kormány az így kiesett bevételt a 25.000 főnél kisebb települések vonatkozásában kompenzálja, ahogy várhatóan a mi esetünkben is.

A szennyvíz beruházás heteken belül elérkezik a próbaüzem megindításának szakaszába. Amint megjelölésre kerül a beüzemelés napja, minden háztartásba eljuttatjuk a rendszerre történő rákötés megigényléséhez szükséges dokumentum csomagot. A csomag tartalmazni fog egy példány csatorna bekötési kérelmet, bekötési rajzot, két példány közszolgáltatási szerződés kiegészítést és négy példány munkalapot. A dokumentumokat kitöltést követően a polgármesteri hivatalban kell leadni. A nyomtatványokon az önkormányzat kitölti a rá vonatkozó részt, majd átadja azokat a Fejérvíz munkatársainak. A szolgáltató feldolgozza az adatokat, azt követően pedig helyszíni szemle alkalmával átveszi a bekötést és leolvassa a vízóraállást. Amennyiben a csatlakozási eljárás során kérdés merülne fel, kérem keressenek bizalommal a 36/30/140-06-30 telefonszámon, vagy kollégáimat: Bercsényiné Horváth Hajnalkát a 36/30/162-71-74, illetve Folmegné Elbert Juditot a 36/30/152-02-24 telefon-számokon.

A Rákóczi utca 6./c alatti, nagyon leromlott állapotú szolgálati lakás felújítási munkálatai január első felében megkezdődtek. A kivitelezés során új nyílászárók, hő- és vízszigetelő rendszer, modern vizesblokkok, új elektromos és vízvezeték rendszerek kerülnek kiépítésre. Az ingatlan megfelelő körülményeket biztosíthat majd a jövőben esetleg egészségügyi dolgozó, vagy éppen pedagógus részére.

Önkormányzatunk szerződést kötött a Biotrans Kft-vel. A cég 2020. ősze óta egy új, ingyenes környezetvédelmi rendszert épít ki, mely során az önkormányzatok részére lehetőséget biztosít arra, hogy a településeken a lakosság elérhető közelségben adhassa le a sütőolajat. Az összegyűjtött anyag tisztításra és feldolgozásra kerül, majd bioetanol készül belőle. Lovasberényben január 27-én került kihelyezésre a kettő darab 240 literes gyűjtőedény. Gyűjtőpont lesz a polgármesteri hivatal és a posta udvara. A gyűjtő cég az ingyenes telepítés és a rendszeres, ingyenes edénycsere mellett minden visszagyűjtött hasznos kilogramm anyag után 25 forintot térít vissza a Csicsergő óvoda alapítványának. A használt olajat cseppmentes, zárható üvegben vagy PET-palackban lehet elhelyezni.

A következő hetekben megérkeznek a szelektív hulladékgyűjtés céljából kiadásra kerülő 120 literes edények. A kiosztás és a rendszeres használat szabályairól egy részletes tájékoztatást fogunk adni, amint megtörtént a szállítás.

Még a múlt év végén megtörténtek a vasúti bekötőút közvilágításának javítási munkálatai, valamint öt új fénypont került kiépítésre a településen, többek között a Kisfaludy utca végén, a Móricz Zsigmond utcában és a Kölcsey valamint Tabán utcák bevezető részén.

Megkezdtük a református temető mellett található levezető árok nyomvonalának rehabilitációját, illetve a Széchenyi utca zöldterületének rendbetételét.

Südi Mihály polgármester

Következő lapzárta időpontja:

2021.
március 24.

egyszazalek

 

termofold

 

gecs

 

 

 

 

  hazi            human