A tél legszebb és a legjobban várt hónapja a december. Ilyenkor fényárban úszik minden, készülődik mindenki az ünnepekre, a szeretet, az összetartozás, a boldogság érzése, a karácsony hangulata járja át minden ember szívét. Örömet szerezni, örömet adni a legszebb érzések egyike.

Gyermekeink nagy izgalommal várják minden évben a Télapó érkezését. Már hetekkel előtte most is megírták leveleiket, postaládába rakták, elküldték a Télapónak, lerajzolták kéréseiket, elképzeléseiket és várták a napot, amikor végre válasz érkezhet. Az óvodában már évek óta közösen, visszajáró kedves előadókkal várjuk a Nagyszakállút. Amikor elérkezett a pillanat, meghallottuk csengője hangját, bizony voltak kisgyerekek, akik megszeppenve fogadták őt, hiszen a legkisebbek most találkoztak vele először az óvodában. A nagyobbak már rutinosan készültek a fogadására, rajzokat, ajándékokat készítettek neki. Ám a kicsik is köszöntötték verssel, énekkel, sőt a bátrabbak még válaszoltak is kérdéseire. Végül kiderült, hogy mindenki számára hozott ajándékot a Télapó és akkor már boldogan futottak érte. Délután, amikor megérkeztek a szülők, egymást túlkiabálva újságolták élményeiket a gyerekek, elmesélték milyen volt, mit hozott! Nagyon köszönjük Garami Mónikának és partnerének a nagyon színvonalas, hangulatos műsort! Köszönjük szépen a szülői közösségnek az elkészített csomagokat!

Alig ment el a Télapó már a karácsonyra készült minden csoport, sőt volt olyan csoport is, aki a szülőkkel közös munka-délutánon készített ünnepváró finomságokat, dekorációkat! Ez az adventi készülődés most más volt az óvodában, mint az előző években. A karácsonyi ünnepre való érzelmi felkészítést helyeztük előtérbe, szerettük volna, hogy a karácsony igazi élményét otthon, családjuk körében éljék meg a gyerekek. Nem az ajándékozáson volt a hangsúly, igaz apró meglepetéseket most is kaptak a gyerekek, illetve ők is készítettek szüleiknek, nagyszüleiknek, testvéreiknek. Az iskolások Schneider Istvánné Anikó néni vezetésével betlehemes kis műsorral kedveskedtek fokozva a várakozás élményét! Egy nagy fenyőfát kaptunk Magyar Zsolttól ajándékba, melyet feldíszítettünk. Az ünnep reggelén ebben a csoportban gyülekeztek az ovisok és izgatottan készültek a közös gyertyagyújtásra. Vendégünk is megérkezett Südi Mihály polgármester úr személyében, akinek nagyon köszönjük, hogy együtt ünnepelt velünk, sőt még szaloncukrot is hozott ajándékba. A műsort a Maci csoportosok nagyon színvonalas, vidám előadása indította, majd minden csoport egy-egy kis verssel köszöntötte a karácsony eljövetelét. Közös énekléssel, csillagszóró gyújtásával kívántunk boldog ünnepeket minden kis óvodásnak.

A közös ünnep fénye egy picit elhomályosult, mert közben búcsúztunk egyik nagyon kedves kollégánktól, Szabó Tiborné Marcsi nénitől. Marcsika január elsejétől felmentési idejét tölti és 2020 augusztusától 40 éves munkaviszony után a jól megérdemelt nyugdíjas éveit fogja élni! A gyerekek egy közösen készített képpel és egy verssel búcsúztak el tőle, hiszen ő már a januári kezdéskor nem lesz velünk! Marika hosszú, nagyon dolgos negyven évet tudhat a háta mögött, mely tele volt sok sok örömmel, boldogsággal, de ugyanakkor néha néha szomorúsággal is. Munkás éveit 1980-ban Székesfehérváron, majd 1992-től Lovasberényben eladóként kezdte a még akkor működő Liget ABC-ben. A lovasberényi óvodában 1995 augusztusától dolgozik egészen mind a mai napig. A hosszú évek alatt gyermekek sokasága került ki kezei alól, nevelte, szerette, dédelgette őket. Megvigasztalta a szomorkodókat, de együtt örült a vidámakkal, játszott, kirándult a csoportokkal. Teljes erőbedobással segítette az óvónők munkáját csoportján belül és csoportján kívül is. Sokszor saját érdekeit is háttérbe szorítva, erejét, egészségét sem kímélve végezte munkáját, segítette a kollégákat, szülőket, tanította az új belépőket a dajkai munka minden apró lépésére. Munkáját a Katica csoportban, majd a Maci csoportban folytatta és bármennyire szerette volna, de utolsó csoportját már nem tudta teljesen év végéig támogatni, egészsége „megálljt” jelzett. Az elmúlt években nem csak az óvodai munkában teljesített százszázalékosan, hanem családi gondjait is igyekezett maximálisan rendezni, segíteni, édesanyját, férje szüleit. Én személyesen 20 évet dolgoztam Marikával és soha egyszer sem panaszkodott, tette dolgát összeszorított szájjal, hogy ne okozzon senkinek se problémát, ne keljen helyettesíteni, senki ne dolgozzon helyette.

Nagyon sokat tanulhattunk tőle emberségből, munkabírásból, akaraterőből, kollegalitásból. Óvónőinek segítsége volt a nevelésben, dekorálásban és minden tevékenységben, amely a csoportok életéhez tartozott. Biztos vagyok benne, hogy még számtalanszor el fog hangzani „Húúú! Szabóka már biztos tudná…” „Mi kigondoltuk, Marcsika már meg is csinálta!” És az elmaradhatatlan mondata munkaidő végén: „ Na jó ! Akkor Te is vedd a bőrkabátodat és indíts hazafelé!! Hosszú volt a nap!.. És holnap is nap lesz!! „”

Drága Marika! Kívánunk Neked nagyon boldog, egészséges, vidám nyugdíjas éveket!! Pihenj sokat és most már gondolj egy ici-picit magadra is!! Nagyon fogsz nekünk hiányozni és szeretettel gondolunk rád mindig! Természetesen várunk az oviba vissza minden áldott nap, még ha csak látogatóba is!!!

Tudod, az óvoda ajtaja mindig nyitva áll előtted és kérünk, hogy ha csörög a telefonod, hogy „ Marika segíts!!”jó szívvel gondolj te is ránk!! Csoportod, kollégáid és minden kisgyermek kívánságát tolmácsolom ezzel itt az újság hasábjain keresztül is!

Még egyszer szeretném megköszönni a kedves szülőknek a sok támogatást, a mikulás ajándékokat a gyerekeknek, Böhm Erikának a meglepetés Signalos fogápolós csomagokat, melyeket hazavihettek az ovisok, Magyar Zsoltnak a fenyőfánkat, az iskolásoknak a betlehemes nagyon szép műsorát! Ugyanakkor nagyon köszönünk minden támogatást, melyet az elmúlt évben kaptunk a szülőktől, nagyszülőktől, az önkormányzattól és nevük elhallgatását kérő jó szívű adományozóktól, akik karácsonyi csomagokkal leptek meg nehezebb sorban élő családokat! Boldog érzés, hogy a segítőszándék ott van még nagyon sok emberben!

Az elkövetkezendő évre pedig békés, boldog, szerencsében, egészségben, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok a Csicsergő Óvoda minden dolgozója nevében!

Szendrei Attiláné óvodavezető

Következő lapzárta időpontja:

2024.

március 22.

 

termofold

gecs

egyszazalek

 

 

 

 

  hazi            human