2022. február

ovoda

A tervezésénél figyelembe vettük óvónőink, szakértőink véleményét is.

Örömmel tájékoztatjuk településünk lakóit, hogy elkészült az új református óvodaépületünk! A Reménység Óvodánk új épülete az Országos Református Óvodaprogram keretében épülhetett meg, amire Magyarország Kormánya biztosított pénzügyi forrást a Magyar Református Egyház számára. Országszerte több mint 60 óvoda valósul meg ebből a támogatásból, a környékünkön Tabajd, Csákvár, Gárdony, Bicske református gyülekezetei is hasonló támogatásban részesültek.

Mint az falunk lakói előtt ismeretes, református gyülekezetünk fenntartásában működik már 10. éve mind Lovasberény, mind Vértesacsa általános iskolája. Új néven indultunk 10 évvel ezelőtt, Reményik Sándor Református Általános Iskola lettünk, majd az ezt követő években fokozatos bővülés, fejlődés eredményeként először Alapfokú Művészeti Iskolával, majd egy kis egycsoportos óvodával bővültünk. Két éve csatlakozott hozzánk a vértesacsai önkormányzati óvoda is, így már ők is a „Reményik” részei.

A felépült új óvodaépület a legmodernebb elvárások szerint készült el, tervezésénél figyelembe vettük óvónőink, szakértőink véleményét is! Így nem csak a szükséges hatósági előírásoknak felel meg az új óvoda, hanem modern, családias, kényelmes, hétköznapi életvitelhez a legjobban alkalmazkodó megoldások valósulhattak meg: kertkapcsolatos csoportszobák, csoportszobákból nyíló külön vizesblokkok, udvari mellékhelyiség, és nem utolsósorban egy 130 nm-es tornaszoba. Gyermekeink biztonságos étkeztetéséről a legmodernebb előírásoknak megfelelő tálalókonyha és felszerelések gondoskodnak, az elegendő testmozgáshoz pedig nagy játékudvar áll rendelkezésre.

De mindezek még csak az élettelen dimenziót képviselik: kő, fa, fém, gumi, üveg. Óriási ajándék ez számunkra, de az egésznek csak akkor van értelme, ha az új épület megtelik élettel, tehát gyerkőcökkel is! Nagy örömünk, hogy január végén már birtokba is tudtuk venni az óvodát, február első teljes hetétől pedig már azokat a gyermekeket is várjuk, akik az eddig meglévő egy csoporton felül érkeznek hozzánk. Ugyanis az új óvoda már kétcsoportos lesz, ami azt jelenti, hogy az eddig 24 gyermek helyett 50 gyermeket tudunk fogadni!

Intézményünk vezetése a fenntartó gyülekezet presbitériumával egyetértésben az elmúlt 10 évben nagy figyelmet fordított a hosszútávú tervezésre. Azt már 10 évvel ezelőtt láttuk, hogy folyamatosan csökkenő gyermekszám már középtávon is okozhat problémát az iskolánk fennmaradásában, ezért kezdtünk hozzá szinte azonnal a művészeti iskola kialakításának. Bízva abban, hogy ez a plusz lehetőség megtartó, vagy akár csábító erő is lehet más települések gyermekei számára is. Az iskolaépület tetőterének beépítése is azt a célt szolgálta, hogy minél komfortosabb legyen iskolánk az idejáró gyermekek számára!

Az óvodanyitásunk is illeszkedik a hosszútávú gondolkodás kereteibe, kifejezett célunk volt más települések kisemberei számra is megnyitni a kapuinkat. Mára már 7 településről fogad gyermeket iskolánk, óvodánk. Jó reménységgel lehetünk, ha valaki más településről hozza ide gyermekét óvodába, az utána bizalommal választja iskolánkat is. Az óvodai nevelés a gyermek legmeghatározóbb, legfogékonyabb időszakát érinti, egyértelmű tapasztalatunk, ha ebben az időben át tudjuk adni azokat az értékeket, amikben pedagógusként, keresztyén emberként hiszünk, könnyebb az iskola-óvoda átmenet is, hiszen az iskola is ezen értékek mentén nevel! Idén már két első osztályt kellett indítanunk, és várhatóan a jövőben egyre több gyermekkel számolhatunk.

Legyen a köszöneté az utolsó szó: hálával tartozunk mindenki előtt Istennek! Hisszük, az ő terve, kegyelme mindaz, ami történhetett velünk az elmúlt 10 évben, és ennek felismerése még odaszántabb, még elkötelezettebb, még minőségibb munkára sarkall minket! Köszönettel tartozunk Magyarország Kormányának, Református Egyházunk vezetőinek, a kivitelezést végző Márkosi Józsefnek, akinél tisztességesebb, korrektebb vállalkozót nemigen lehetne találni! Hálásak vagyunk minden munkatársunknak, akiknek munkája nélkül a legmerészebb álmaink sem érnének semmit sem, a legszebb épületek is csak kövek, fémek és fadarabok maradnának. Ők töltik meg őszinte szeretetükkel, élettel az épületeinket! Hálával tartozunk a református gyülekezetünk presbitériumának, akik felismerve az idők szavát, minden lehetőséget megragadnak a fejlődésre, szeretetteljes odafigyelésükkel biztonságos hátteret teremtve az Intézményeink mögé!

Hajdú Szabolcs Koppány

 

Következő lapzárta időpontja:

2024.

március 22.

 

termofold

gecs

egyszazalek

 

 

 

 

  hazi            human