Tisztelt Olvasó!
Közel 20 évig volt jelen az újságban recept rovat, melyben az Önök által beküldött levesek, főételek, sütemények receptjeit közöltük. Aztán az internet terjedése miatt kérték, hogy inkább Lovasberényről, lovasberényiekről szóljon az újság, ne letöltött recepteket osszunk meg.
Most olvasói kérésre újraindul a rovat, amennyiben az aktuális témák mellett a terjedelem megengedi. Kérjük, küldjenek olyan recepteket, amit szívesen főznek, saját ötleteket is tartalmaznak, akár diétás kategóriában is. Várunk takarékos, maradékmentő vagy befőzési ötleteket is.
Kérjük ne az internetről letöltött recept legyen. Köszönjük!
2015-ben járt Lovasberényben az Ízőrzők stábja, amely a helyi ételeket hivatott bemutatni. Itt készült el a „Berényi szelet beréttel”, mely a helyi üdülő konyhásainak specialitása volt és Koránné Gabi készítette el az adásban. Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék, elkészítsék ezt az egyszerű, de finom ételt.
Hozzávalók a berényi szelethez: 8 szelet tarja, 15 dkg liszt, 3 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt paprika, fél dl étolaj. A beréthez: 10 db közepes nagyságú burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 teáskanál só, 10 dkg sajt, 2 tojás, 3 dl tejföl, fél dl étolaj, 5 púpos evőkanál liszt, két és fél dl tej.
A krumplit héjában félpuhára főzzük. A hússzeleteket enyhén átsózzuk. A tepsit kiolajozzuk. A lisztben elkeverjük az őrölt paprikát, és ebben átforgatjuk a hússzeleteket. Egymás mellé lerakjuk a sütőformába. Borsot őrölünk rá, és az egészet tejföllel jó vastagon átkenjük. A tetejére sajtot reszelünk.
A beréthez a burgonyákat meghámozzuk. A sütőedényt kiolajozzuk, és belekarikázzuk a krumplikat. A vöröshagymát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk, és a burgonyához keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Palacsinta tésztát készítünk rá. A lisztet két tojással és kevés tejjel simára keverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a többi tejet is. Ezt a krumplis hagymára ráöntjük, és amennyiben mindkét sütőedényünk elfér egymás mellett, akkor a hússal együtt kb. 30 perc alatt mosolygós pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Szűcs Józsefné