biokert

Többen találkozhattak már a Reményik Sándor Általános Iskola diákjai által készített gyógy- és fűszernövény termékekkel, nagyon sokan érdeklődnek, honnan is származnak ezek a kincsek. Czompó Zsuzsannát, a kert vezetőjét kértük, mutassa be ezt a csodálatos birodalmat.

Reménykert a Reményik Sándor Református Általános Iskola tankertje. Helyileg a lovasberényi református templom és parókai kertjében található. A kert fő részei az iskola emblémáját formázó gyógynövényes ültetvény, a kerti pavilon és a magaságyások. A biokert kialakítását 2012-ben kezdtük, főbb részei 2018-tól pályázat keretében valósultak meg. Helyet kaptak őshonos gyümölcsfák, bibliai- és mediterrán növények. A kertben zöldségek és gyümölcsök mellett több mint ötvenféle gyógynövény termesztését, a környezetbarát kertművelést gyakorolhatják a gyerekek. A növényeket az alsósok szakkör, a felsősök technika óra, gyógynövényes témanap és nyári kertészkedés keretében gondozzák, gyűjtik és dolgozzák fel. A biokert a teremtett világ gazdagságát tárja elénk. A megtelepedett madarak, gyíkok, sün, sokféle beporzó rovar megfigyelése külön élmény és ismeretforrás a tanulók számára. A kert fejlesztése, rendezése folyamatos. Rendszeresen kapunk segítséget kertészektől, gazdálkodóktól, szülőktől.

A kert legdekoratívabb része a „Reményik formakert”, egy gyógy- és fűszernövénykert, ahol iskolánk emblémáját az utak mintázzák. Jelképünk a nyolc összekapaszkodott, kezüket magasba emelő gyermekfigura, akik összevetett lábukkal a Kálvin-csillagot formázzák. A csillagformába sárga, míg a gyerekkezek alá az iskola színének megfelelő kéket, liláskéket virágzó gyógynövények kerültek. Pl.: zsályák, menták, levendula, izsóp, veronika. A kertet további növények szegélyezik: kakukkfű, oreganó, bazsalikom, stb. A növények jó része helyi, vadon is termő gyógynövény: apróbojtorján, orbáncfű, varádics, stb. Más részük ajándékba kapott, vásárolt vagy magról saját nevelésű.

A kert alapformáját kertészek adták meg, költségét pályázati forrásból fedeztük. A forma megőrzését a szegélyek megerősítésével és az utak megemelésével biztosítottuk. A növények telepítése gyerekek, munkatársak, szülők segítségével valósult meg.

Egy ilyen kert gondozása folyamatos kihívás. Nem biztos, hogy egy növény jól is érzi magát ott, ahova mi gondoltuk. Gyakran rakoncátlankodnak is. Magjukat elviszi a szél, vagy hosszú gyökerük segítségével, időnként nem a nekik szánt helyen bújnak elő. A tápanyaggal és vízzel való ellátás, gyomtalanítás mellett a gyógynövények hasznosítása is időigényes feladat. A növényi részeket többnyire a gyerekekkel együtt takarítjuk be főként június-júliusban. A beszárított herbát jól zárható üvegekben, csomagolásban tároljuk. Iskolaidőben ebből fűszernek, teának valót aprítunk, csomagolunk, illatzsákot, illatpárnát készítünk, de próbálkozunk kivonat, tinktúra, szirup, krém készítéssel is. Termékeinkkel adventi ajándék formájában találkozhatnak támogatóink. A foglalkozásokon részt vevők rendszeresen vihetnek haza szaporítóanyagot: magokat, dugványt, gyökeres növényeket.

Küldetésünknek érezzük, hogy a gyógynövénykultúrát újra felfedezzük és a hasznos ismereteket közkinccsé tegyük. Nyári kertészkedés című foglalkozásaink nyilvánosak, külsős érdeklődőket is szívesen látunk a tankertben.

Aktuális információk a Remény kert hírek Facebook csoportban, fotók az iskola honlapján: https://berenysuli.hu/galeria

Czompó Zsuzsanna

 

Következő lapzárta időpontja:

2023.
November 23.

 

termofold

gecs

egyszazalek

 

 

 

 

  hazi            human