Engedjék meg a kedves olvasók, hogy a történetet, amibe épp belefogok, régről kezdjem! Valahonnét szeptember elejétől, mikor megismerkedtem a Lovasberényi Róna József Művelődési ház heti, valamint havi rendszerességgel megjelenő csapataival, csoportjaival. Ilyen volt a Lovasberényi Nyugdíjas klub, Nyugdíjas baráti társaság is, akik minden hónap utolsó szerdáján, kettő órakor kilincset ragadnak, majd a nagyterembe elvonulva, együtt töltenek néhány órát. Ez a havi egyszeri összejövetel, nem szól másról, minthogy egy kicsit kimozduljanak, közösségbe legyenek, beszélgessenek, megvendégeljék egymást és magukat az otthon készített, finomabbnál finomabb sütemények mellett, olyan „én idővel”, ami aztán feltölti őket testileg és lelkileg, hogy a következő négy hét, ismét a közös időtöltés várakozásában teljen.

Szeretem, ha Lovasberényi Róna József Művelődési házban zsong az élet. Szeretem, hogyha valaki belép, és földbe gyökerezik a lába az ajtóban, majd megdöbbenve teszi fel a kérdést, hogy „Mi van itt?” Azonban nem gondolom, hogy ez a zsongás, ez a „kirúgjuk a ház oldalát” hangulat, csak a tízen-huszonévesektől várható el! S mikor már másodjára - majdnem csak - észre sem vettem, hogy a településünk ékszerei, a hosszú élet körforgásában elfáradt, de szórakozni vágyó közösség, a nagyteremben beszélget... Összedugtuk a fejünket Spindler Ferencné Rozikával, aki ismeretsége miatt is, hajlott az én szívem húzására, Pátka irányába.. (Szó mi szó, kicsivel több, mint két év pátkai „élet” után, egy cseppet, hazámnak érzem a szomszéd települést is. Hát hadd hívjam haza az otthoniakat!) Így jött az ötlet október végén, hogy egy pátkai kapcsolatot felelevenítve, a november végi, Nyugdíjas, Katalin bálra meghívást kaptak tőlünk berényiektől. Hogy volt más szándék is-e a háttérben, azon kívül, hogy bebizonyítsam; Lovasberényben sem „Csak a húsz éveseké a világ?” Volt! Mégpedig az, hogy a két település azonos korosztálya, ismerősökre, barátokra találjon! Hogy nyissunk a határainkon túl is… és hogy a 21. században, végre eltöröljük azt az elvet, hogy Pátka-Berény ősellenség!

Nem mondom, a Pátkai Gárdonyi Géza Nyugdíjas klub vezetője a hangomat meghallva a telefonban – azt kell, hogy mondjam, nagyon megörült! – majd mikor elmondtam, hogy a hívásom oka és célja a meghívás… igencsak meglepődött! Vártuk őket! Nagyon vártuk a november 27-ét, a hónap utolsó szerdáját… vártuk a találkozást, az ismerkedést, egy cseppet a megszokott összejövetelek változását, és természetesen azt, hogy az összekevert alapanyagokból, mi is sül ki valójában! Az érkező pátkaiak is, az elején félve lépték át a Lovasberényi Róna József Művelődési házat, óvatosan ismerkedtek a felebaráti szeretettel, a csupa szív vendéglátással. No, de kérem… valamikor, valakinek el kellett kezdeni.!

Bár hangulatot, kezdetben sem említeném feszültnek, néhány köszöntő szó után, a hangulat pillanatok alatt a tetőfokára hágott, amiről azért jócskán gondoskodott Nagy Laci is. Az asztalomnál ülve, a Művelődési házba érkezők ledöbbent arcára, idővel már csak annyit feleltem: „A nyugdíjas klub bulizik!”

Azt gondolom, 2019. november 27-től, új időszámítás vette kezdetét a nyugdíjasok körében. S hogy mindezek leírását tetőzzem, aznap a két csoport tagjai, valóban egymásra találtak. Még akkor este, meghívást kaptunk Pátkára, egy január végi, Pótszilveszterre, ahová 2020. január 22-én, szerdán nagy izgalommal és várakozással útnak is indultunk egy, a Lovasberényi Református Egyházközség által biztosított busszal. A pátkaiak vendégszeretetéről, a csillogó arcokról, és arról az örömről, és jókedvről, ami beragyogta a Pátkai Művelődési házat, a két nyugdíjas klub újbóli találkozásakor, talán szavakban nem is lehet írni/beszélni.

Hálás vagyok, hogy kezdeményezője, közvetítője és részese lehettem egy kialakuló és azóta is tartó barátságnak. Jövő hónapban, ismét a Lovasberényi Róna József Művelődési ház ad otthon a találkozásnak február utolsó szerdáján… Mert a Farsang ennél a korosztálynál sem maradhat el..! Szeretettel várjuk azokat a Lovasberényi Nyugdíjasokat is, akik még ezidáig nem csatlakoztak a közösséghez! Időpont: 2020. február 26. (szerda) 14.00

Fülöp-Weigler Bettina Anna

 

 

Következő lapzárta időpontja:

2024.

március 22.

 

termofold

gecs

egyszazalek

 

 

 

 

  hazi            human