2022. augusztus

Tisztelt Olvasó!

Közel 20 évig volt jelen az újságban recept rovat, melyben az Önök által beküldött levesek, főételek, sütemények receptjeit közöltük. Aztán az internet terjedése miatt kérték, hogy inkább Lovasberényről, lovasberényiekről szóljon az újság, ne letöltött recepteket osszunk meg.

Most olvasói kérésre újraindul a rovat, amennyiben az aktuális témák mellett a terjedelem megengedi. Kérjük, küldjenek olyan recepteket, amit szívesen főznek, saját ötleteket is tartalmaznak, akár diétás kategóriában is. Várunk takarékos, maradékmentő vagy befőzési ötleteket is.

Kérjük ne az internetről letöltött recept legyen. Köszönjük!

Töltött pompos

2015-ben járt Lovasberényben az Ízőrzők stábja, amely a helyi ételeket hivatott bemutatni. Itt készült el a Töltött pompos, melyet Krencz Ferencné Írcsi készített el az adásban. Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék és elkészítsék ezt az egyszerű, de finom ételt.

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 2 mokkáskanál cukor, fél dl tej, öt és fél dl víz, 3 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír. A töltelékhez: 40 dkg füstölt sonka, 40 dkg füstölt kolbász.

A tejhez fél deci langyos vizet öntünk, beletesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni.

A lisztet tálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az étolajat, a megkelt élesztőt, és a többi langyos vízzel laza, szinte nokedli tészta állagú anyagot dagasztunk. Szép simára, hólyagosra kidolgozzuk, liszttel körbeszórjuk, és konyharuhával letakarva harminc percig kelesztjük.

Közben a kolbászt vékony karikákra, a sonkát csíkokra vágjuk.

A tepsit alaposan átkenjük zsírral.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kettéválasztjuk, és cipókat készítünk belőle. Az elsőt tepsi nagyságúra kisodorjuk, és beleborítjuk a sütőforma aljába. Olvasztott zsírral megkenjük, majd megszórjuk sonkával, és megrakjuk kolbászkarikákkal is.

Ezután a második cipót is elnyújtjuk, és beborítjuk vele a pomposunkat. Ezt is átkenjük zsírral, majd villával átszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt megsütjük. Kockákra vágva kínáljuk.

 

Következő lapzárta időpontja:

2024.

október 21.

 

termofold

gecs

egyszazalek

 

 

 

 

  hazi            human