Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin tartalma alacsonyabb. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Meleg, száraz helyen megszárítva hosszabb ideig is felhasználható marad. A dércsípte csipkebogyó szárításra már nem alkalmas.
Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas utak mentén!
Tápanyagtartalma 100g friss csipkebogyónak
Ezek mellett nem elhanyagolható a nátrium, kálium, foszfor, magnézium, vas és B1-vitamin tartalma sem.
A csipkebogyót tea, szörp, lekvár, mártás, leves készítésére is felhasználhatjuk. Gyógyteaként igazi immunerősítő ital. Ha a csipkebogyó-teát narancslével, mézzel keverjük össze, még egészségesebb italt kortyolhatunk hidegen vagy melegen egyaránt. A csipkebogyó lekvár édes tésztákhoz jól illik (palacsinta, fánk, grízes tészta), de kiváló a vadételek kiegészítésére is.
Magjából csipkebogyó olajat készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyékre.
Otthonunk díszítésére is jól felhasználható a csipkebogyó.
Jó egészséget kívánok!
Vörös Zsuzsanna