2021. február

fank

Amit az idei évben a felnőtteknek sajnos családi körben kell ünnepelni.

A februárnak kevés előnye van, nem tartozik a legnépszerűbb hónapok közé, mégis szép emlékeket gyűjthetünk be, mert egyébként ilyenkor már javában tart a báli szezon, egymást követik a farsangi rendezvények.

De tulajdonképpen mi is a farsang? A szó a német fasen, faseln szóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot űzni. A vígság azon időszakát jelzi, amely a húsvét előtti nagyböjtöt megelőzi. A farsangot rendesen vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig, a nagyböjt első napjáig számítjuk. Legjellegzetesebb eseményei az álarcos, jelmezes, batyus és gyermekbálok. Ez az úgynevezett báli szezon, ilyenkor tartják báljaikat a különböző szakmai csoportok: jogászok, orvosok, iparosok stb.

A farsang hazája Olaszország, leghíresebb a velencei karnevál. Magyarországon a leglátványosabb farsangi alakoskodás a mohácsi busójárás. A busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A maszkos alakoskodás játékai és a felvonulások mellett fontos eseménye a farsangnak az evés-ivás és a mulatozás. Bizonyos húshagyó keddi szokások a farsang, illetve az egész tél elmúltát jelzik, pl.: farsangtemetés. A telet jelképező bábot vízbe fojtották vagy elégették. A farsanghoz számos termékenység és terményvarázsló cselekmény és hiedelem kapcsolódik, pl.: a farsangi mulatságon nagyokat kell ugrani, hogy nagyra nőjön a kender, a húslevesbe ugyanezen célból hosszú laskát kell főzni. Sokfelé húshagyó kedden kell a vetni való kukoricát lemorzsolni, vagy a szőlős négy sarkán egy-egy tőkét megmetszeni.

A régi farsangi lakomákon sokat és sokfélét ettek, hiszen a sok-sok étel elfogyasztásától a következő év bőségét remélték. Az is biztos, hogy a farsang elengedhetetlen étele hosszú idő óta a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Például a Szerémségben azért sütötték minden háznál, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt. Az eredeti szalagos farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk (csöröge), cseh fánk mind-mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is. Ízelítőül most két gyors és egyszerű fánkreceptet ajánlunk.

Gyors fánk

30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál porcukor, 2 tojás, 2 kispohár natúr joghurt, ezeket csomómentes tésztává gyúrjuk, vizes kézzel kanálnyi gombócokat formázunk és forró olajban sütjük.

Sütőporos fánk (kis adag)

25 dkg lisztet egy csipet sóval és fél csomag sütőporral összekeverni. 1 tojást, 3 evőkanál porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 2 dl tejfölt kikeverni és a liszthez adni.

Összedolgozni, fél cm vastagra nyújtani, közepes szaggatóval kiszaggatni, közepébe kicsi lyukat szaggatni, forró olajban kezdeni a sütést majd kisebb lángon mindkét oldalát pirosra sütni.

Jó étvágyat!

forrás: internet

Következő lapzárta időpontja:

2021.
szeptember 24.

 

termofold

 

gecs

egyszazalek

 

 

 

 

  hazi            human